Odtłuszczanie powierzchni – dlaczego usunięcie tłuszczu jest tak ważne?

Piotr Kowalczyk
29.12.2022

Tłuszcz to bez wątpienia wróg każdej powierzchni. Zabrudzenia nim spowodowane są niezwykle trudne do usunięcia. Z pewnością, nieraz mogliśmy się spotkać z tłustymi, choć mało widocznymi plamami na płytkach w swojej kuchni. Kilka metrów kwadratowych do wyczyszczenia nie jest jeszcze żadnym problemem. Takowy pojawia się jednak, kiedy przyjdzie uporządkować całą kuchnię w branży gastronomicznej bądź zakład przemysłowy, w którym także niejednokrotnie na ścianach gromadzą się ogromne zapasy tłuszczu.

Tłuszcz to bez wątpienia wróg każdej powierzchni. Zabrudzenia nim spowodowane są niezwykle trudne do usunięcia. Z pewnością, nieraz mogliśmy się spotkać z tłustymi, choć mało widocznymi plamami na płytkach w swojej kuchni. Kilka metrów kwadratowych do wyczyszczenia nie jest jeszcze żadnym problemem. Takowy pojawia się jednak, kiedy przyjdzie uporządkować całą kuchnię w branży gastronomicznej bądź zakład przemysłowy, w którym także niejednokrotnie na ścianach gromadzą się ogromne zapasy tłuszczu.

Do takich celów stosuje się zazwyczaj profesjonalne środki. Ważne jest, aby nagromadzonej warstwy tłuszczu pozbyć się jeszcze wtedy, gdy jest świeża. Później będzie już tylko ciężej.

Gdzie najczęściej spotkamy się z tłustą powierzchnią?

Poniekąd, wspomnieliśmy o tym już na samym wstępie. W celu znalezienia zatłuszczonej powierzchni, nie trzeba nawet wychodzić z domu. Znajdziemy ją przeważnie na płytkach w okolicach kuchenki oraz oczywiście na samej jej powierzchni. O ile po każdym gotowaniu pozbywamy się świeżej warstwy tłuszczu z powłoki kuchni gazowej czy indukcyjnej, o tyle ściany zostają przeważnie nietknięte. Skoro taki problem występuje nawet w domach, aż strach pomyśleć, co dzieje się w pomieszczeniach działalności gospodarczych związanych z gastronomią. Tam, w celu zachowania regularności pracy i gotowania wszystkiego na bieżąco, rozgrzany i parujący tłuszcz niemalże nieustannie gromadzi się na wszystkich ścianach i urządzeniach.

To wcale niejedyne przypadki pomieszczeń, w których tłuszcz gromadzi się z ogromnym nasileniem. Podobna sytuacja występuje chociażby w zakładach przemysłowych czy warsztatach mechanicznych. W każdym z tych miejsc pracują urządzenia potrzebujące oleju, który także osadza się na poszczególnych elementach, choć jest to mniej intuicyjne.

Czego najczęściej używamy w kontekście usuwania tłuszczu z powierzchni?

Odtłuszczanie powierzchni jest ważne zarówno w przypadku utrzymania czystości w pomieszczeniu, jak i przygotowania podłoża pod niektóre czynności. Mowa tu chociażby o lakierowaniu czy klejeniu. Możemy być pewni, że żadna farba ani klej nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej wytrzymałości na tłustym podłożu.

Zazwyczaj, do bardziej specjalistycznych celów używa się sprężonego powietrza i konkretnego rozpuszczalnika. Z początku należy oczyścić powierzchnię przy użyciu kompresora, a następnie nasączoną rozpuszczalnikiem szmatą wytrzeć delikatnie podłoże. Okazuje się, że wcale nie trzeba kupować osobnego rozpuszczalnika. Wystarczy zaopatrzyć się w gotowe chusteczki do odtłuszczania, będące już nasączonymi konkretnym preparatem.

Środek do odtłuszczania – na jakiej podstawie wybrać?

Pamiętajmy o tym, aby środki do otłuszczania powierzchni wybierać zawsze względem rodzaju podłoża. Często w kuchniach mamy do czynienia z różnymi materiałami, jak chociażby posadzki betonowe, płytki, panele czy kamień. Ważne, aby preparat nie był szkodliwy dla konkregnego rodzaju materiału i nie wpłynął negatywnie na jego wytrzymałość i kolor.

Artykuł partnera

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie