Po wykonaniu przydomowej studni na cele spożywcze i bytowe należy zlecić badania jakości wody. Chodzi tutaj przede wszystkim o upewnienie się, że woda nie zawiera groźnych dla zdrowia bakterii i związków chemicznych. Oczywiście w perspektywie lat jakość wody może się wielokrotnie zmieniać. Często właściciele przydomowych ujęć po jakimś czasie zauważają np. niepokojące zabarwienie wody, jej nieprzyjemny zapach czy obecność piasku. Jakie mogą być powody pogorszenia jakości wody w studni?
Najczęstszym powodem pogorszenia jakości wody w studni jest długotrwała susza. Brak opadów deszczu ma bezpośredni wpływ na obniżanie się wód gruntowych i głębinowych. W efekcie do studni napływa coraz gorsza woda, zawierająca piasek, mulista, mająca nieciekawy kolor i zapach. Dodatkowo spada wydajność studni, co można zauważyć np. podczas podlewania ogrodu.
Aby potwierdzić pogorszenie jakości wody w wyniku działalności rolniczej trzeba niestety powtórzyć kosztowne badania. Warto to zrobić, jeśli woda rzeczywiście smakuje znacznie gorszej, ma nieprzyjemny zapach i kolor, a w okolicy prowadzona jest intensywna działalność na polach uprawnych.
To także bardzo częste źródło problemu. Nieszczelne szambo, a właściwie to, co się z niego wydobywa, może skazić wody gruntowe w całej okolicy. Skutkiem tego będzie obecność bakterii, w tym kałowych, które stanowią już bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia osób korzystających z wody.
Prozaiczną przyczyną pogorszenia jakości wody w studni głębinowej może być uszkodzenie rury osłonowej i tym samym obsypywanie się ziemi do wnętrza odwiertu. Przez to woda jest zamulona, zawiera bardzo dużą ilość piasku i staje się niezdatna nawet do użytku bytowego (np. branie kąpieli). Zbagatelizowanie tego w krótkim czasie doprowadzi również do awarii pompy głębinowej.