Budując studnię, trzeba znaleźć odpowiednią wodę. Wody podziemne występują niemal wszędzie, jednak ich przydatność do użycia zależy od głębokości występowania, zasobności warstwy wodonośnej i jakości wody. Od głębokości warstwy wodonośnej zależy również dobór i koszt wybudowania studni. W zależności od głębokości zalegania warstwy wodonośnej wyróżnia się:
Wody zaskórne - inaczej przypowierzchniowe - wody zalegające najpłycej pod powierzchnią ziemi, bardzo często posiadające styczność ze środowiskiem zewnętrznym. Ich jakość jest zmienna i stosunkowo słaba. Nie wolno używać ich do celów spożywczych, również niewskazane jest podlewania nimi ogrodu. Do ich ujmowania nadają się studnie abisyńskie.
Wody gruntowe - wody o zwierciadle swobodnym, bez powłoki z warstwy nieprzepuszczalnej. Poziom zwierciadła i jego skład chemiczny ulega pewnym wahaniom. Im głębiej wody te zalegają, tym mniejszy wpływ ma na nie środowisko zewnętrzne. Do ich ujmowania służą studnie abisyńskie i kopane. Bez odpowiedniego uzdatnienia, wody gruntowe nie powinny być przeznaczone do spożycia, nadają się jednak do podlewania ogrodu.
Wody wgłębne - wody znajdujące się pod ciśnieniem, pokryte warstwą nieprzepuszczalną, chroniąca je przed wpływem środowiska zewnętrznego. Ich skład nie ulega dzięki temu wahaniom, a temperatura jest stała. Wody te są czyste z punktu widzenia chemicznego i bakteriologicznego, choć mogą mieć podwyższoną zawartość manganu i żelaza. Nadają się do spożycia, nie poleca się stosowania ich do celów gospodarczych, np. podlewania ogrodu, ponieważ byłoby to marnotrawstwem dobrej wody. Do ich ujmowania służą studnie głębinowe.