Dobieramy kocioł grzewczy do hali produkcyjnej. Na co należy zwrócić uwagę?

Teoretycznie sprawa jest dość prosta. Kocioł do hali produkcyjnej powinien być przede wszystkim odpowiednio wydajny, a do tego niedrogi w eksploatacji. W praktyce należy jednak wziąć pod uwagę znacznie więcej kryteriów. Te najważniejsze wymieniamy w naszym poradniku. Kierując się nimi dobierzesz kocioł grzewczy, którego użytkowanie będzie łatwe, ekonomiczne i efektywne.

Specyfika obiektu

Dobierając kocioł grzewczy nie należy skupiać się wyłącznie na powierzchni hali. Wielu przedsiębiorców popełnia tutaj błąd, kupując urządzenie o mocy teoretycznie wystarczającej do ogrzania danego metrażu. Tymczasem na efektywność pracy kotła wpływają także takie detale, jak jakość izolacji, wentylacja czy chociażby częstotliwość otwierania hali. Inwestor powinien więc przede wszystkim zlecić wykonanie audytu energetycznego, by wiedzieć, jakie jest realne zapotrzebowanie na ciepło w jego hali produkcyjnej.

Automatyka  

Hala produkcyjna to specyficzne środowisko, w którym najlepiej sprawdza się model ogrzewania punktowego (wyższa temperatura na stanowiskach pracy, niższa poza nimi), co już wymusza zainwestowanie w kocioł oferujące zaawansowane możliwości regulacji. Najlepiej, aby było to urządzenie w pełni zautomatyzowane, samodzielnie dobierające nastawy do faktycznego zapotrzebowania na energię.

Rodzaj paliwa

Ten parametr ma kluczowe znaczenie dla ekonomiki pracy kotła. Do ogrzewania hali produkcyjnej można zastosować praktycznie dowolne urządzenie, jednak trudno oczekiwać, by każdy przedsiębiorca był w stanie udźwignąć ciężar rachunków za gaz czy energię elektryczną. Stąd największą popularnością cieszą się kotły na paliwo stałe.

I tutaj zaczynają się schody. Kocioł węglowy to dobry wybór tylko w teorii. Węgiel jest paliwem drogim i stale drożejącym, a do tego uciążliwym w codziennym stosowaniu. Ciekawą alternatywę dla niego stanowi natomiast biomasa. W przypadku hal produkcyjnych warto zainteresować się urządzeniem spalającym biomasę różnego typu – nie tylko suchy pellet, ale też wilgotne zrębki czy odpady tartaczne. To tani, ekologiczny i bezproblemowy sposób na zapewnienie ciepła w hali.

Metoda załadunku

Tutaj sprawa jest prosta: w nowoczesnej hali produkcyjnej należy zapewnić stałe, nieprzerwane dostawy ciepła. Nie ma zatem sensu inwestować w urządzenie grzewcze wymagające obsługi i ręcznego uzupełniania paliwa. Wybieramy kocioł z automatycznym podajnikiem, a najlepiej jeszcze wyposażony w duży zasobnik na paliwo (może być umieszczony poza kotłownią, na wyższej kondygnacji). Dzięki temu praca urządzenia będzie praktycznie bezobsługowa.

Podkreślmy również, że doborem kotła grzewczego do hali produkcyjnej powinien się zająć specjalista, który weźmie pod uwagę wymienione przez nas kryteria, a także dokona precyzyjnych obliczeń. Może się wówczas okazać, że korzystniejszym rozwiązaniem dla przedsiębiorstwa będzie zbudowanie kotła na indywidualne zamówienie, w 100% dopasowanego do specyfiki hali.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.