Jak zmniejszyć koszty korzystania z piekarnika?

Piotr Kowalczyk
01.07.2016

Dzięki domowemu piekarnikowi można szybko przyrządzać wyśmienite dania – zapiekanki, pizzę, grzanki, mięsa, ciasta i ciasteczka, a to tylko początek kulinarnej wyliczanki. Jeżeli z piekarnika korzystasz regularnie, warto wiedzieć, jak robić to energooszczędnie, aby nie podwyższyć znacznie swoich rachunków za prąd.

Zazwyczaj około godzina pracy piekarnika to koszt rzędu od 70 groszy do 2 złotych w zależności od jego energooszczędności oraz ceny prądu. w perspektywie jednego dnia nie jest to bardzo wysoka cena, niemniej jednak pieczenie czegoś codziennie lub co drugi dzień jest w stanie podnieść rachunki od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

Dzisiaj w sprzedaży można znaleźć coraz więcej energooszczędnych piekarników – urządzenia tego rodzaju wykorzystują zaawansowane rozwiązania technologiczne, które powodują, że pobór prądu jest mniejszy. Przy doborze takiego urządzenia nie ufaj jednak zapewnieniom producenta, ale sprawdź, ile taki energooszczędny piekarnik pobiera energii. Informacje na ten temat możesz znaleźć w instrukcji obsługi, ale również powinna być ona podana na etykiecie urządzenia. Im mniejsze zużycie kWh na godzinę, tym lepiej.

Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że to my w dużej mierze przyczyniamy się do wysokich rachunków za regularne pieczenie. Częste otwieranie piekarnika, aby sprawdzić, jak ma się nasze ciasto, nagrzewanie przez zbyt długi czas i wyłączanie wraz z wyjęciem potrawy ze środka – to wszystko powoduje, że zużycie energii jest jeszcze większe.

Gdy wobec tego zależy ci na tym, aby nie płacić zbyt dużo za korzystanie z piekarnika systematycznie, nagrzewaj go bezpośrednio przed włożeniem do niego potrawy, by nie stał zbyt długo pusty, także możesz wyłączyć go na kilka czy kilkanaście minut przed końcem pieczenia, ponieważ temperatura wewnątrz nadal będzie wystarczająco wysoka do dokończenia potrawy. Nie ustalaj też za wysokiej temperatury ponad potrzebę i nie otwieraj też zbyt często drzwiczek, ponieważ za każdym razem temperatura wewnątrz rozgrzanego piekarnika może obniżyć się nawet o 25 stopni i urządzenie musi pobrać energię, aby uzupełnić tę stratę.

Artykuł sponsorowany

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.